ADL Uluslararası Belgelendirme ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi
  • ADL Uluslararası Belgelendirme ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi
  • 0541 678 36 19 - 0546 678 36 19 - 0553 205 39 41
  • info@adlbelge.com
helal sertifikası SMIIC malezya
CE Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  
VEGAN Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  
ISO 27001 Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  
ISO 45001 Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  

Helal Belgesi Nedir Nasıl Alınır?

HAK Akreditasyonlu Helal Sertifikası

Ürün ve hizmetlere yönelik helal belgelendirme faaliyeti yürüten kuruluşları ilgili ulusal mevzuat ve uluslararası helal standartları uyarınca denetleyip akredite etmek üzere faaliyet gösteren ve Türkiye'de helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisine sahip tek otorite kuruluş olan Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) faaliyet alanıyla alakalı önemli bir düzenleme hayata geçirilmiştir.

7408 sayılı kanunun 10. ve 11. maddeleri ile değişik 7060 sayılı "Helal Akreditasyon Kurumu" ile ilgili bazı düzenlemeler hakkında kanun uyarınca ihtalat da dahil olmak üzere iç piyasaya arz edilecek tüm ürün ve hizmetlere yönelik helal sertifikası ve helal belgesi düzenleyen kuruluşlara HAK tarafından akredite olma zorunluluğu getirilmiştir.

helal logo

Söz konusu değişiklik 1 (bir) yıllık adaptasyon sürecinin ardından 4 Haziran 2023 tarihinde uygulamaya alınarak bu tarihten sonra akreditasyonsuz helal sertifikası artık verilmeyecek olup sadece HAK akreditasyonlu helal belgeleri verilecek ve geçerli olacaktır.

Helal akreditasyon kısaca, helal uygunluk denetim, kontrol ve değerlendirme alanında faaliyet gösteren belgelendirme faaliyeti gösteren kuruluşların HAK tarafından ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliğinin onaylanması, periyodik planlı aralıklarda denetlenmesi, izlenmesi ve takibidir.

HAK’tan helal akreditasyon talep eden kuruluşların tabi olacağı değerlendirme, denetim, onay ve izleme süreçleri OIC/SMIIC standartları ve bu standartlarda atıfta bulunulan diğer ISO standartları ekseninde yürütülmektedir. Tüm bunlara ilaveten hususi uygulama alanlarına yönelik HAK tarafından yayımlanan uygulama dokümanları da mevcut olup kuruluşların standartlara ilaveten bu dokümanlarda tanımlanmış gereklilikleri de sağlaması beklenmektedir.

HAK Akreditasyonlu helal belgesine başvuru yapacak firmalar, SMIIC standartlarını inceleyerek uyulması gereken "Uluslararası Helal Standartları" hakkında bilgi sahibi olabilirler. Aynı "SMIIC Standards Catalogue" sayfasından standart satın alma işlemleri de yapılabilmektedir. Helal gıda sürecinin doğru anlaşılması adına bu dokümanlar oldukça faydalı olacaktır.

HAK Helal Sertifikası Belgelendirme Ücretleri

HAK akrediteli helal sertifika belgelendirme güncel 2024 fiyatları HAK tarafından aşağıda belirtildiği gibidir. Helal belgesi fiyatları belirlenirken, firmanın gıda helal kapsamı, gıda zincirindeki faaliyet alanları ve yapının karmaşıklığı gibi hususlar dikkate alınarak adam/gün helal denetim ve kontrol ücretleri hesaplanmaktadır. HAK akreditasyonlu helal belgelerinin geçerliliği yıllık 15.000 TL (on beş bin Türk Lirası) olup, fiyatlarda değişiklik yapma hakları HAK kurumundadır.

Başvuru ve Proje Dosyası Bedeli:    2.400 ₺ (Türk Lirası)
İdari Hizmet Bedeli:                          3.800 ₺ (Türk Lirası) (Adam/gün)
Denetim Bedeli:                                7.600 ₺ (Türk Lirası) (Adam/gün)
Denetim Ekibi Giderleri:                   Konaklama ve her türlü ulaşım giderleri
Yıllık Sertifika Kullanım Bedeli:      15.000 ₺ (Türk Lirası)

Helal Ürün ve Hizmetlerde HAK Helal Logosu Kullanımı

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından akredite edilmiş bir "Helal Uygunluk Belgelendirme Kuruluşu", uygunluk denetleme, kontrol faaliyetleri sonucunda düzenleyeceği raporlarda ve helal belgelerinde HAK’ın "Helal Akreditasyon Markasını" kullanmaktadırlar.

Benzer şekilde mevubahis HAK akreditasyonlu helal belgelendirme firmaları, her türlü basılı ve görsel belgeler ile tanıtım ve reklam materyallerinde de HAK Helal Akreditasyon Markasını kullanabilme haklarına sahiptirler.

Bütün bu kullanım şartlarına ilişkin detaylar ve kuruluşların HAK’ın Helal Akreditasyon Markasına yazılı veya görsel atıfta bulunurken uymak zorunda olduğu kurallar, "HAK Resmi Logosu ve Helal Akreditasyon Markasının Kullanım ve İzlenebilirlik Rehberinde (AKR-Rh-005)" yer almaktadır.

Genellikle gıda üretimi gerçekleştiren ya da gıda ile temas eden ürünler üreten firmaların aldığı sertifikaya "Helal Belgesi" denilmektedir. Ancak bu sertifika alınmadan önce bir takım ön şartların karşılanması aranmaktadır. Helal, yazılı (örnek: kayıt altında ve delile dayalı) ve gerekiyorsa görüntülü olarak ispat edilmesi gereken ham madde, üretim, satış ve pazarlama aşamalarının kontrol denetimi sonrasında verilmektedir.

Öncelikle ürünlerinizde alkol ve türevleri ile domuz ve domuzdan mamül (imal edilmiş) ürünler, işlemler ve süreçler bulunmamalıdır. Çalışanların hijyen konusunda eğitimli olmaları, günlük ve aylık temizlik planlarının helal için uygun olması (temizlik maddelerinin helal olması: gıda ile temas eden yüzeyler için), üretimde çalışanların kullandıkları gıdaya temas eden eldiven gibi ürünlerin helal gıda üretim şartlarına uygun olması. Gıda ile temasa uygun üretilmiş eldivenler kullanılması gibi.

Helal belgesi alabilmek için buna uygun bir kalite yönetim sisteminin bulunması ve en az 6 (altı) aydır uygulanıyor olması şartı bulunmaktadır.

Helal üretim prosedürünün hazırlanmış olması amacıyla üretimden sorumlu gıda mühendisi tarafından helal şartlarına uygun "Helal Üretim Prosedürü" ve talimatların dokümante edilmiş olması gerekmektedir. Bu amaçla ISO 22000 gıda yönetim sisteminiz bulunuyorsa, helal prosedürü ISO 22000 dokümanlarınız içerisine de entegre edilebilirler.

Üretimde kullanılacak tedarik edilen tüm mamül, yarı mamülerin analiz raporları (varsa helal sertifikaları) gıda üretim izin belgeleri olmak zorundadır. Helal sertifikası için başvuran firmaların da gıda üretim izni (işletme kayıt belgesi: ilçe tarım müdürlüklerinden alınan) gibi yasal işlemlerin tamamlanmış olması gerekmektedir.

Helal Ne Demektir?

Helal gıda sertifikası ile ilgili sorularınızın tamamına güvenilir cevaplar almak için lütfen helal gıda hakkındaki bu sayfamızı dikkatlice okuyunuz. Helal önemli bir belgelendirme olup kesin şartları olan bir sertifikadır. Bu şartların uygun biçimde yerine getirilmesiyle helal sertifikasını edinebilirsiniz. Böylece müşterilerinizin saygısını kazanırken onlara da hak ettikleri güveni sağlayarak marka değerinizi üst seviyelere taşıyabilir ve daha kurumsal yapı kazanmış olursunuz. Ancak öncelikle helal sertifikası talep eden firmaların helal kriterlerine uygunlukları kontrol edilmelidir.

Arapça terim olarak helal kelimesinin anlamı İslam dininin kurallarına uygun olan karşıt olmayan, dinen yasaklanmamış olanları tanımlar. Dini açıdan yapılması, yenilip içilmesi yapılması tüketilmesi serbest bırakılan şeyler helal demektir. Helal olmayan şeyler haramdır demek doğru olmaz. Haram olmayan şeylerin de helal olması kesin olmaz. Allah-ü Teala (CC) ve Allah Rasulü Hz. Muhammed (SAV)’in bir şeyin helal olduğunu belirtmesi veya yapılmasında İslami açıdan günah bulunmadığını belirtmesi ayet ve hadisler yoluyla olup o fiilin veya şeyin helal olduğunu işaret ediyor olması, o fiil veya şeyin yasaklandığına dair bir delil bulunmaması da helâl olduğunu gösterebillir.

Burada delillerin alimlerce yorumlanması ve ortak bir kanaate varması gerekir ki bu nedenle 4 ayrı mezhep hasıl olmuştur. Helal olan davranışların, gıdaların ne yapılmasında yenilmesinde sevap ne de yapılmamasında günah olmaz. Haramda ise yapılmasında günah hasıl olurken, sakınılmasındaysa sevap bulunmaktadır. Herhangi bir gıdanın helal oluşu izinli olduğu manasına işaret ettiğinden helal olan davranış mübahtır, caizdir yani yapılabilir demektir. İşte bu nedenlerle helal kelimesinin anlamı yerine mübah ve caiz kavramları da kullanılagelmektedir.

Sertifika demek gönüllü olarak alınan evrak demektir. Helal sertifikası ülkemizde sadece HAK Helal Akreditasyon Kurumu tarafından verilemekte olan belgelenden oluşmaktadır. Helal belgesi denildiğindeyse HAK akreditasyonlu belgeler kamu destekli yasal ve geçerli helal belgesi olarak kabul edilmektedir.

Helal akreditasyonu henüz bulunmadığından helal şartları İslam dünyasında ortak maddeler ile bağlanmamıştır. Bu durum doğal olarak doğal olan ve olmayan her türlü helal gıda sertifikası verilmesine neden olmaktadır. Helal sertifikası gerçekte tıpkı kalite yönetim sistemlerinde olduğu gibi bir takım standartlara bağlanmalı ve gıda işletmesinde helal prosedürü ve talimatları dokümante edilmelidir.

Ancak bu helal dokümanlarının nasıl hazırlanacağına kılavuz standart bulunmuyor. Çünkü helal belgelendirme için öncelikle devletin yetkili gıda inceleme kurumlarının sonrasında ise mutlaka dini kurumların onayı gerekmektedir.

Helal Gıda Nedir?

Helalin arapça HALAL kelimesinden türemiş bir kelime olduğunu yukarıda belirtmiştik. İslami toplumlarda çoğunlukla helal ve haram kavramları mahiyeti çok geniş olduğu halde çoğınlukla GIDA anlamında kullanılmaktadır. Helal haram denildiğinde akıllara gıda gelirken gıda denildiğinde akla helal olup olmadığı gelmemektedir.

Bu mecburiyet ve 7 milyara yaklaşan insan nüfusu giderek sanayiye kayan iş gücü ve istihdamın aktif tarım alanlarının yok olmasına neden olması ve sanayinin de çiftçi olmaya başlaması ve amacın geçimi sağlamaktan daha çok para kazanmaya doğru akışı bugün helal gıda kavramının daha fazla sorgulanmasına neden olmaktadır.

Üstteki madde ile ilintili olarak dünyada 2 milyarı geçtiği tahmin edilen Müslüman nüfusunun ticari büyüklüğü helal gıda pazarına giren sanayicilerin de iştahını kabartmaktadır. Tüm bu nedenler bir araya toplandığında helal gıda sertifikası sayfasında uzun uzun bahsettiğimiz sertifika alımı konusunda fazlaca ayrı görüşe neden olmaktadır. Helal İslam Fıkıh ilmiyle açıklanan Arapça’ dan Türkçeye alınmış bir kelimedir. Meşru ve izin verilmiş manaları taşımaktadır. Zıddıysa Haram ifadesidir. Helal İslam inancında yasaklanmamış durum, davranış ve işleri açıklamakta sıkça kullanılmaktadır. Dinin kural ve yasalarına aykırı olmayan ters düşmeyen demektir.

Helal gıda tüm bu ifadelerin izin verilen gıdalar için kullanılmasıdır. İslami manada izin verilmiş, sağlığa zararı olmayan, gerçek anlamda doğal, organik zararsız metotlarla üretilen İslam fıkhına uygun gıda gruplarına helal gıdalar denir. Helal gıda uluslararası bağlamda üzerinde henüz uzlaşılamamış bir tabir olduğundan çok sayıda helal olup olmadığı belirsiz görülen, hakkında net ifadeler bulunmayan gıda söz konusudur. Bu durum işi içinden çıkılamaz durumlara getirebilmektedir. Bir gıda ürünü hakkında Hadis ve Ayetlerle belirtilen net bir yasaklanma yoksa bu durumda ulemanın görüşlerine itibar edilmektedir. Ancak burada da İslam Alimlerinin farklı görüşleri çelişebilmektedir.

Ülkemizde ve Dünya'da helal gıda talebi artıyor olduğu halde aşırı veya çok zararlı kimyasalların kullanımı azalmamaktadır. Üretimi ve fiyatları ucuz olan gıda katkıları fiyat rekabeti nedeniyle bolca kullanıldığından insan sağlığını dolaylı veya doğrudan etkileyebilen gıdalar züerinde uzlaşım elde edilememektedir. GDO’lu ürünlerin artması, hibrit genetiği değiştirilmiş organizmaların çoğalması, tohumsuz üretimin hatta sadece su kullanılarak üretimi giderek tırmanan günümüz şartlarında az sayıda işletme helal dairesinde kalabilmektedir.

Helal Belgesi Nedir?

Helal belgesi helal üretim şartlarına (hijyen, kesim, üretim, sunum, depolama, nakliye, satış, satış sonrası) uyarak üretim veya satış yapan tüm gıda, kozmetik, temizlik, kimya ve İslami hizmet sunan firmalara verilmekte olan gıda ve hizmet belgesidır. Dünyada ilk helal gıda belgesine ait standartı ve helal akreditasyon yapısını geliştiren ve tüm islam ülkeleri ve müslümanların yaşamakta olduğu ülkelerde kabul gören, dolayısıyla helal belgesini veren ilk ülke Malezyadır. Müslüman toplumların giderek benimsediği helal belgesi farklı sektörlere de etki ederek ciddi bir helal gıda pazarı oluşmasına neden olmuştur.

Helâl kelimesi Arap dilinden Türkçeye geçmiş bir ifade olarak anlamı kısa net anlaşılır ifadeyle; İslam dini kurallarına aykırı olmayan, İslami açıdan yasak edilmemiş şeylerin tümüdür. Dini açıdan yapılması veya yenip içilmesi yasaklanmamış, serbest bırakılan, izin verilmiş olan şeyler, haram değil helal demektir. Allâh-u Teala ve Rasulü'nün (S.A.V.) herhangi bir şeyin helal olduğunu hadislerinde ve Kur'an Ayetleriyle, işlenmesinde günah olmadığını bildirmesi, o fiilin helâl olduğunu göstermekte olması gibi, o fiil, davranış veya şeyin yasaklandığına dair bir delil bulunmaması da helâl olduğunu gösterir.

Helâl olarak serbestlik verilen herşeyin ne yapılmasında sevab vardır, ne de yapılmamasında günah vardır. Haram da ise yapılmasında günah vardır, kaçınılması ve uzak durulmasındaysa sevab bulunmaktadır. Bu açıklamanın helâl olanlar zaten yapılması gereken doğruları kapsayacağından, haramlardan kaçınarak helâl yaşamın tercihi sevap kazandırmaktadır.

Herhangi bir şeyin helâl olması demek yapılabilir olduğu anlamına geldiğinden, bu eylem mübahtır, caizdir anlamına gelir. Bu sebeple helâl kelimesi yerine İslam lüteratürün de mübah ve caiz sözcükleri de sıkça kullanılmaktadır. Bu caiz mi diye sorulduğunda alında bu helâl mi diye sorulmuş olunmaktadır.

Yukarıda açıklanan HELAL kavramının manası genel kapsayıcı tanım olarak açıklanmıştır. İslami hayatın her anı ve noktası helâl olanları tercih etmek ve haram olanlardan kaçınmak (ihlas ve takva) arasında yaşandığından helâl gıda alt bir kavramdır. Bu tanımdan yola çıkarak denilebilir ki, gıdaların tüketimi, kullanımı, dağıtımı, üretimi, satış ve pazarlama yol ve yöntemleri, ambalajlanması, içerikler, hijyenik olup olmadıkları türünden tüm konular HELAL GIDA dairesi içerisinde yer almaktadır.

Helâl Gıda; bir gıdanın üretiminden içeriğine tüm açılardan İslami manada uygun, izin verilmiş ve dolayısıyla müslümanların tüketmesin de hiç bir sakınca olmayan, içerisinde haram bulaşmış olmayan GIDA ve gıda ile ilgili herşey demektir. Yenilip içilmesinde sakınca, şüphe olmayan, mübah ve caiz sayılan gıda ürünlerine helâl gıdalar denilir.

Helal Belgesini Kimler Alabilir?

  • Gıda üretimi, (Restoran, Lokanta, Mutfak, Catering vb.),

  • Gıda satışı, (Depolama, Dağıtım, Sıcak Satış vb.)

  • Gıda ambalaj malzemeleri türü ürünleri imal eden ve satışını veya ithalatını yapan tüm firmalar,

  • Hazır gıda üreticileri,

  • Mezbahaneler,

  • Gıda Nakliyecileri,

  • Dondurma üreticileri,

  • Gıda ile temas eden tüm ürünler, (çatal, kaşık, bıçak, plastik tabak, eldiven, saklama kapları vb.)

  • Et ve et ürünleri üreten firmalar, helal gıda alabilmektedir.

Tüm helal belgeleri, basılı doküman olarak verilir ancak belgenin KAPSAM kısmında hangi ürün ve hizmetlerin helal belgelendirme kapsamında olduğu açıkça belirtilmektedir. Firmanıza helal gıda belgesi almak için gereken şartları tetkik etmek üzere hazırlanan helal gıda soru listesini inceleyebilirsiniz. Ayrıca gıda belgelendirmeyle ilgili ISO 22000:2018 Belgesi: Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

Helal Sertifikası Nasıl Alınır?

Helal gıda belgesi nasıl alınır? Temel yapı olarak helal gıda belgesi gıda ve gıda ile temasa sahip tüm ürün gruplarını üreten ve satan firmaların alabileceği bir belgedir. Helal gıda belgesi almak için en önemli basamak işletmenin yaptığı işin, verdiği hizmetin, ham maddelerinin helal gıda belgesine uygun olması yani ispatlanabilirlik şartına haiz olmasıdır. Helal gıda belgelendirme denildiğinde ilk akla gelen ürünlerin genellikle et ve et mamülleri olması tesadüfi değildir. Zira sucuk, salam, sosis gibi özellkle ısıl işlem gören gıda maddelerinin içeriklerinde çokca kullanılan renklendiriciler, aroma vericiler, kimyasal katkılar bu tür ürünlerin doğal ve helal belgeli olmasına engel teşkil edebilmekte ve bu durum neticesinde çoğu zaman helal gıda belgesi alma noktasında sıkıntılara sebep olabilmektedir. Zira bu belgenin temel yapısı, standardı, kuralları gereğince insan sağlığına zararlı olan ürünler bileşen olarak kullanılmamalıdır.

Helal Sertifikası Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Öncelikle firma yetkilileri ile helal gıda nasıl alınır konusu hakkında bilgi verilmek üzere randevu alınır,

  • Randevu tarihinde firma ön görüme yapıldıktan sonra üretim alanları, depolar ve genel firma durumu denetlenir ve gerekli olan alanların fotoğrafları çekilerek firma dosyasına eklenir.

  • Firmanın tedarikçilerine ait helal gıda belgeleri toplanır,

  • Analiz ve test raporları dosyaya eklenir,

  • Helal gıda nasıl alınır şartlarını gösteren helal gıda taahhütnamesi firma yetkilisi ve üretim sorumlusu tarafından imzalanarak dosyaya eklenir,

  • Gıda işletme sicil kayıt evrağı alınır,

  • Belediye ruhsatının fotokopisi,

  • Firmanın son resmi ünavını ve doğru adresine gösteren Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi (limited şirketler için),

  • İmza Sirküleri,

  • Helal gıda sözleşmesi ve başvuru formu imzalanır,

  • Vergi Levhası fotokopisi,

  • Başvuruda bulunulan gıda ürünleri ve gıda içerik listesi,

  • Gıda tedarik örnek faturaları fotokopileri,

  • Varsa faaliyet kaydı

  • Helal gıda için gerekli olan evraklardır.

Helal Sertifikası Kimlere Verilir?

Helal belgeleri ürünlere verilmektedir. Hizmet için verilmekte olan gıda helal belgeleri bulunuyor olsa da genel belgelendirme ürün odaklı verilmektedir. Örnekle açıklamak gerekirse gıda firması helal belgeli olduğunda bu belge onun hangi ürünlerine helal ibaresi verildiğini kapsam kısmında göstermektedir. Diğer belgelendirme yapılarında olduğu gibi helal belgelendirme işletmenin tüm ürünlerini kapsamayacaktır. Hangi ürüne belgelendirme başvurusu yapıldıysa helal belgesiyle o ürünleri kapsayacaktır. Buna özellikle başvuru aşamasında dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bugüne kadar gıda ön denetimini yaptığımız veya ön helal görüşmede bulunduğumuz tüm gıda işletmelerinde gördüğümüz “helal gıda alamayacağını düşünen gıda firmalarının” kendilerince bir araştırma yapmadan helal gıda belgeleri işine girişmedikleridir. Gerçekten bu belgeyi helal belgesi veren firmalar dan nasıl helal belgesi alınır öğrenmek isteyen bir işletme helal gıda şartlarını az çok bilmekte ve helal şartlarına, helal gıda analiz, denetim sonuçlarına göre eksiklerini giderme yolunu seçmektedirler.

Helal belgeye sahip olmak isteyen işletme sahiplerinin müslüman olması burada büyük avantaj sağlayarak denetçi üzerindeki ağırlığı paylaştırıyor. Çünkü en azından karşınızda bu konudaki duyarlılığın farkında birisi oluyor. Aksi durumlarda iş dönüp dolaşıp sadece nasıl helal gıda alırız’ a geliyor, doğrudan!

Helal Sertifikası Almak İçin Şartlar

  • Domuz ve domuzdan üretilmiş katkı ve gıda maddeleri kullanmıyor olmak,
  • Kan ve kandan üretilmiş mamul ve yarı mamuller kullanmamak,
  • Kanserojen, GDO’ lu insan sağlığına zararı ispatlanmış, çok sayıda ülke de kullanımı yasaklanmış malzemeleri üretim aşamalarında kullanmamak,
  • Hijyenik üretim şartlarına tam olarak uymak,
  • Gıda üretim yasal izinlerinin bulunuyor olması,
  • Sözleşmeli gıda mühendisinin bulunması,
  • Gerekli görülen hallerde yapılacak helal gıda analizlerinde sorun teşkil eden ürünler bulunmaması genel olarak ilk göze çarpacak şartlar olarak ele alınabilirler.

Helal Sertifikası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ülkemizde helal sertifikaları sadece kısa adı HAK olan Helal Akreditasyon Kurumu tarafından verilmekte olup HAK bir kamu kuruluşu olduğundan belgelerin güvenirliği yüksek seviyededir. Buna rağmen helal belgenizde bir geçerlilik sorunu olduğunu düşünüyorsanız belgelendirme kuruluşunun HAK akreditasyon yetkisini HAK'a ait websitesinden sorgulayabilirsiniz.

Helal Belgesinin Faydaları Nelerdir?

Öncelikle insan sağlığı için faydalı bir girişim olacaktır, zira helal sertifikası gereği üreteceğiniz gıda ürünlerinin insan sağlığa zararlı olmaması, kanseri önleyici tedbirler içeriyor olması gibi çok sayıda artıyı işletme kazanacaktır. Tüketiciler üzerindeki güven duygusu artacaktır.

Tüketiciler ne yapacaklarını bilemediklerinde kendilerine yakın ve otoriter gördükleri diğer insanlara bakarak referans ararlar. Yani insanlar inandıkları bir konu hakkında başka herkeste güvendiği için güvenirler. Buna psikoloji dilinde sosyal kanıt adı verilmektedir. Siz helal sertifikasını aldığınızda güçlü bir toplumsal referans elde etmiş olursunuz. Bu müşterilerin sizi tercih etmesinde önemli bir rol oynar. İşin bu yönü ilk paragrafta vicdani yararları ve burada işletmenin ticari açıdan yararları olarak görülmelidir.

Çok doğal olarak yaptığınız işten helal kazanç elde etmek isteyeceksiniz. Helal gıda konusunda elde edeceğiniz helal sertifikası hem vicdani hemde toplumsal yönde sizi daha otoriter bir gıda işletmesi durumuna getirecektir. Ancak bunun için gerekli şartlara riayet etmek önemlidir. Ürününüzün gerçek anlamda helal ve sağlıklı gıdalar kategorsine girmesinin avantajları yalnızca müslüman tüketiciler üzerinde değil tüm tüketici kitlesi üzerinde şirket kalitesini artıracaktır.

WhatsApp