Adl Belge Belgelendirme Danışmanlık ve Eğitim Firması
  • AdlBelge Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri
  • 0541 678 36 19 - 0216 390 22 32
  • info@adlbelge.com
ISO 9001 Belgesi 2015 Revizyonu  
ISO 22000 Belgesi 2018 Revizyonu  
ISO 27001 Belgesi 2017 Revizyonu  
ISO 45001 Belgesi 2018 Revizyonu  

Helal Yiyecekler Nelerdir?

İslamda herhangi bir şekilde açıkça yasaklanmamış yenilip içilmesinde tüketiminde sağlık açısından problem bulunmayan, genetiği ve kaynağı ile değiştirilip oynanmamış yiyecek ve içecek maddeleri helal yiyecekler olarak isimlendirilir.

Şüpheli gıdalar kategorisine giren her seferinde ve farklı izahatlar yapılan hakkında değişik fetvalar verilen yiyecek ve içecekler şüpheli sınıfında yer almaktadır. Örneğin midye yemek helal midir sorusu gibi... Çünkü midye tüketimine hanefi mezhebinde izin verilmezken, şafi mezhebinde tamamen helal yiyecek sınıfındadır.

Bir besinin helal olabilmesi için o besini meydana getiren tüm bileşenlerin ve süreçlerinde helal köke sahip olması gerekmektedir. Mesela haram olmayan ama helalde sayılmayan arada kalmış gıdalar da bulunmaktadır.

Günümüzde alkol, faiz gibi pek çok konu helal unsurunu doğrudan etkilemekle birlikte üzerinde tamda uzlaşılamayan konular sınıflandırmasında başı çekiyorlar. Bunun ortak nedeni yönündeki kanaat dünyada bir İslami birliğin resmi olarak bulunmamasıdır. Böyle bir birliğin oluşturulması ve helal haram konusunda istişare yöntemiyle uzlaşarak helal standartı yayınlaması gerekmekte, ki bu yapılmadığı sürece bu sürüncemelerin kesilmesi de mümkün görünmüyor.

Helal yiyecek ve içecekler hususunda Efendimiz (S.A.V.)' in izlediği yola baktığımızda ayet ve hadislerde haram olduğu kesin olarak belirtilmemişse, daha çok kazanılma şeklinin sorgulanması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yiyecek helal yollarla mı edinildi yoksa helal olmayan yöntemlerle mi alındı?